Rådet der sætter retningen

Erhvervsudviklingsrådet er sammensat af virksomhedsrepræsentanter fra lokale virksomheder og repræsentanter fra byrådet, og er med til at rammesætte, hvilke initiativer vi skal arbejde med.

I daglig tale går Rebild Erhvervsudviklingsråd under navnet REUR. Men hvad er rådets opgaver, hvem er en del af rådet, og hvordan stiller man op til rådet? Bliv klogere på disse spørgsmål og meget andet på denne side. 

Mød Erhvervsudviklingsrådet

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan er rådet sammensat?

Erhvervsudviklingsrådet, der består af 12 medlemmer og to suppleanter, bliver valgt for en 2-årig periode, og har følgende sammensætning:

  • 2 byrådsmedlemmer bliver valgt af Byrådet
  • 5 medlemmer bliver udpeget af Byrådet fx erhvervsrepræsentanter
  • 5 medlemmer og 2 suppleanter vælges på Årsmøde.

Rebild Erhvervsudviklingsråd har til opgave at sætte rammerne for, hvad der rent erhvervs- og turistmæssigt skal sættes fokus på. Desuden har rådet indflydelse på, hvilke konkrete initiativer der skal stilles skarpt på lokalt indenfor erhverv- og turisme. Rådet er rådgivende over for byrådet og skal fungere som idéudvikler/sparringspartner i en række spørgsmål, eksempelvis i forbindelse med:

  • Revidering af den kommunale erhvervsudviklingspolitik
  • Idéoplæg til nye kommunale eller fælleskommunale indsatsområder, og udvikling af nye erhvervsfremmetiltag
  • Bindeled mellem kommunens virksomheder, mellem virksomhederne og Kommunen, samt andre overordnede myndigheder.

Rådet har som målsætning at:

  • Virke til fremme af erhvervslivet i kommunen
  • Virke til fremme af samarbejde og forståelse mellem virksomheder og erhvervsgrene i kommunen
  • Virke til fremme af samarbejdet mellem erhvervslivet og Rebild Kommune med henblik på udvikling af erhvervslivet og beskæftigelsen i området
  • Medvirke til udvikling og styrkelse af erhverv og bosætning i kommunen
  • Indgå relevante erhvervssamarbejder med andre.
Erhvervsudviklingsrådets økonomiske midler består primært af tilskud fra Rebild Kommune. Der betales ikke kontingent til erhvervsudviklingsrådet. Regnskabsåret følger kalenderåret.

Erhvervsudviklingsrådet afholder 1 større arrangement hvert år. Det såkaldte Årsmøde finder sted sidste torsdag i januar måned. Der indkaldes til Årsmøde via relevante marketingkanaler og via kommunens hjemmeside med mindst 14 dages varsel.

Deltagelse på årsmødet kræver tilmelding inden den i indkaldelsen fastsatte tidsfrist.
Alle virksomheder med forretningsadresse i Rebild Kommune har ret til at give møde på årsmødet.

Dagsordenen for årsmødet er følgende:

  • Formandens beretning
  • Fremlæggelse af rådets handlingsplan for det kommende år og diskussion heraf
  • Valg af medlemmer og suppleanter (i lige årstal)
  • Årets tema – typisk et erhvervsaktuelt emne med efterfølgende debat
  • Indkomne forslag
  • Eventuelt

Hver fremmødt virksomhed har 1 stemme. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.
Opstilling som kandidat til erhvervsudviklingsrådet eller som suppleant kan ske ved fuldmagt.

Enhver person, der ikke er omfattet af § 4 i lov om kommunale og regionale valg, og som samtidig har tilknytning til en virksomhed eller en organisation i Rebild, kan opstille som kandidat til erhvervsudviklingsrådet.

Der vælges 2 suppleanter for de 5 medlemmer af erhvervsudviklingsrådet, der er valgt af årsmødet.

Suppleanterne indtræder i rådet, hvis et medlem har varigt forfald, f.eks. pga. jobskifte, arbejdspres og lignende, og har ligeledes en valgperiode på 2 år. 

Hvis de medlemmer af rådet, der er udpeget af byrådet eller valgt blandt byrådets medlemmer, har varigt forfald, vælger eller udpeger byrådet nye medlemmer af erhvervsudviklingsrådet.

Erhvervsudviklingsrådet konstituerer sig i med valg af formand og næstformand samt medlemmer af forretningsudvalget på det første møde efter ét årsmøde, hvor der er sket nyvalg af medlemmer til erhvervsudviklingsrådet.

Rådet holder møde 4 til 8 gange om året. På det sidste møde i hvert år fastlægges mødekalender for det følgende år. Der kan udover de planlagte møder indkaldes til møde i erhvervsudviklingsrådet med 14 dags varsel, hvis dette ønskes af ét af rådets medlemmer.

Rådet træffer som rådgivende organ som udgangspunkt beslutninger i enighed. Hvis der ikke kan opnås enighed om et spørgsmål i rådet, har mindretallet ret til at afgive anden udtalelse end flertallet.

Erhvervs- og turistchefen og kommunaldirektøren deltager i møder uden stemmeret.

Forretningsudvalget består af 3 medlemmer.

Formanden for erhvervsudviklingsrådet er formand for forretningsudvalget. Forretningsudvalget består derudover af næstformanden for erhvervsudviklingsrådet og borgmesteren.

Forretningsudvalget forbereder erhvervsudviklingsrådets møder og udarbejder dagsorden for disse. Derudover diskuteres aktuelle emner i forretningsudvalget.

Forretningsudvalget holder møde to uger før hvert møde i erhvervsudviklingsrådet. Forretningsudvalget kan sammenkaldes på andre tidspunkter, hvis dette er nødvendigt.

Erhvervs- og turistchefen og kommunaldirektøren deltager i forretningsudvalgets møder.

Medlemmerne af erhvervsudviklingsrådet, forretningsudvalget og nedsatte udvalg har tavshedspligt med hensyn til oplysninger, der er meddelt under fortrolighed, herunder lukkede punkter på rådets og udvalgenes dagsordner.

Vedtægterne blev vedtaget den 26.11.2015.
Godkendt i byrådet den 26.11.2015.
(Revideret den 17.01.2020).